Thursday, 27 June 2013
Zdrowa granola
Granola, jogurt i domowy dżem z jeżyn jest ulubionym śniadaniem mojego męża, mój wspaniały O. traktuje ją jako deser, u mnie króluje jako posiłek po treningu.
A więc polecam!!
Granola – tak jak musli – to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów czy suszonych owoców. – Dodatkowo granola jest opiekana z dodatkiem miodu i tłuszczu, dlatego ma chrupiącą strukturę i słodką glazurę – tłumaczy Dominika Gandziarek. Specjalistka dodaje, że sposób produkcji sprawia, że zawiera ona większą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, a także jest bardziej kaloryczna. Dla porównania: 100 gramów granoli ma ok. 410 kalorii, podczas gdy 100 gramów musli ma ich 322. Kaloryczność uzależniona jest również od zawartości dodatków.
Mój przepis na niskokaloryczna wersję granoli :
Składniki (10 porcji) :
50g margaryny lub oleju kokosowego (ja z miłości do oleju kokosowego właśnie jego wybrałam)
4 łyzki miodu lub syropu klonowego
2,5 szklanki płatkow owsianych tradycyjnych
3 łyżki wiórków kokosowych niesłodzonych
3 łyżki pestek dynii
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 szklaniki pokrojonych migdałów lub 0,25szklanki płatków migdałów.
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyzki rodzynek
2 suszone morele (pokrojone w małe kawałeczki)
W garnku rozpuszczamy 50g oleju kokosowego z 4 łyżkami plynnego miodu. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, pestki dynii, pestki slonecznika, cukier waniliowy i migdaly. Mieszamy i gotujemy okolo 2-3 minutki.
Nastepnie mase wykladamy na blache i pieczemy w piekarniku okolo 20-25 min w temperaturze 180C.
Ciepłą granole mięszamy z żurawiną, rodzynkami i morelami. Pozostawiamy do wystygniecia.
Przechowywać w szczelnym pudełku lub słoiku.
Smacznego!!!


No comments:
Post a Comment