Monday, 26 August 2013

Masło z orzeszków ziemnych i sos z Zachodniej Afryki.

Masło z orzeszków ziemnych i sos z Zachodniej Afryki.


Dziś na naszym stole na obiad pojawiła sie potrawa z kraju pochodzenia mojego męża. Sos który cała nasza trójka uwielbia. Jednym z głównych składników jest masło z orzeszków ziemnych.

Kto nie próbował (i nie jest uczulony na orzeszki ziemne) to polecam. W mojej diecie gości dość często (kilka razy w tygodniu).

Masło z orzeszków ziemnych jest wysoko kaloryczne ale bardzo zdrowe.
 
                                  

Dlaczego warto jeśœć masło orzechowe ?

Jest ono cennym Ÿźródłem:
• niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
• białka o wysokiej wartoœci biologicznej
• składników mineralnych (fosfor, magnez) i witamin (wit. E, oraz z grupy B),
• błonnika

Są więc korzystnym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą, poprzez hamowanie apetytu. Obniżają cholesterol we krwi, wzmacniają kośœci (jako ze są źŸródłem łatwo przyswajalnego wapnia), zwalczają współczesne choroby cywilizacyjne (nowotwór, cukrzyca tupu II).


W moim menu jest często składową posiłku potreningowego : na toście pełnoziarnistym, na pieczywie ryżowym, w ciasteczkach, w zielonym smoothie, w batoniku proteinowym (własnej roboty oczywiście)...


Dziś zagościło jako składowa sosu.


                                                            Sos z Zachodniej Afryki.






Przepis na 8 porcji.

Jedna porcja  290kcal.

Składniki :

kurczak mały obrany ze skóry
puszka pomidorów
1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
2 średnie marchewki
1 mała pietruszka
1 duża papryka czerowna lub żółta
2 cebule
1 średnia cukinia
1 ząbek czosnku
6 łyżek masła z orzeszków ziemnych
listek laurowy
ziele angielskie
papryka chilly świeża dla miłośników ostrych smaków
sól
pieprz
słodka papryka
spray do gotowania lub łyżeczka oleju kokosowego/oliwy z oliwek


Kroimy kurczaka na kawałki (16 kawałków), usówamy skórę. Posypujemy solą i pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki. Nastepnie smażymy na patelni teflonowej (bez użycia tłuszczu).
W między czasie kroimy w kostkę: cebulę, marchewkę, pietruszkę, paprykę i cukinię i siekamy czosnek. W wysokim garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę. Kiedy cebulka zeszkli się wrzucamy pozostałe warzywa. Próżymy, często mięszając przez około 10 minut. Następnie wlewamy pomidory w puszce, dodajemy koncentrat pomidorowy i masło z orzeszków ziemnych, ziele angielskie i listek laurowy. Całość zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy przez około 30-40 minut na małym `ogniu`, mięszając od czasu do czasu. Kiedy warzywa będą miekkie - blendujemy sos. Dodajemy kurczaka do zblendowanego sosu , wrzucamy papryke chilly i gotujemy przez kolejne 15 minut.

Sos serwujemy z ryżem , u nas brązowy basmati.

Smacznego!!!

No comments:

Post a Comment