Saturday, 31 August 2013

`Ale schudłaś, jaką diete stosowałaś??` czyli menu na cały dzień

Jak wiadomo każda osoba dbająca o zdrowie powinna zdrowo jeść i ćwiczyć.



Co do jedzenia to często słyszę :`Ale schudłaś, jaką dietę stosowałaś??`. 


Wcześniej pisałam już o Mindful Eating dziĘki któremu udało mi się zrzucuć kilkanaście kilogramów, odzyskać spokój wewnętrzny , motywację do pracy nad moim ciałem i pozbyć sie wyrzutów sumienia po zjedzeniu chociażby pożnej kolacji.

ME będzie działać niezależnie od tego jaką `dietę` stosujemy ponieważ jest to `złoty środek` , dzięki tej metodzie nauczycie się odróżniać głód emocjonalny od głodu fizycznego.
                                                
                                                   


Jest kilka zasad ME, ale najważniejsze z nich to :

- jemy tylko wtedy kiedy jesteśmy fizycznie głodni,

- świadome jedzenie (jemy przy stole, siedząc, nie oglądamy tv, nie słuchamy muzyki i nie rozmawiamy, skupiamy całą uwagę na tym co mamy na talerzu),

- jemy wolno, gryziemy każdy kęs kilkanaście razy, myślimy o tym jak coś smakuje i wygląda,

- w czasie pomiędzy jednym kęsem a drugim oddychamy a uwagę skupiamy na oddechu,

- jemy do momentu zaspokojenia głodu a nie do momentu najedzenia,

- medytacja - praktukujemy ją codziennie po kilka minut, jest to czas w którym umysł staje się ważniejszy od ciała, skupiamy uwagę na oddechu.


I w ten sposób to działa. Kiedy zaspokoimy swój `pierwszy głód` jedzenie zmienia smak, czasami coś jest za słodkie, mdłe lub za słone.



W moim życiu do zasad ME dodałam `Clean Eating` , czyli jedzenie jak najmniejszej ilości produktów przetworzonych. Jestem miłośniczką gotowania, kocham to robić czyli czysta przyjemność. O `Clean Eating` napiszę już w krótce.




                                                           A dziś moje Menu :


Śniadanie : omlet z jajka&białka z brokułami, dynią, fetą i łososiem.

                                                   




Posiłek po treningowy : owsianka na zimno (jogurt naturalny, płatki owsiane, truskawki, świeży kokos i 1 kostka gorzkiej czekolady 70%)



Lunch : kulki z piersi indyka z ryżem brązowym basmati zapiekanym z dynią i serem Pecorino Romano

                                                     




Podwieczorek : porcja sernika , mandarynka i pół owocu granatu

                                       



Obiad : Sałatka z kurczakiem, szynka i prażonymi pistacjami i oliwkami.

                                        






Do następnego!!!

No comments:

Post a Comment