Zaczyna się ostatni weekend beztroski ... mój O. w przyszłym tygodniu rozpoczyna szkołę.
Skończą się nasze codzienne rozmowy, wycieczki i beztroska.
Żeby `osłodzić` nasze ostatnie chwile razem postanowiłam upiec sernik.
Oczywiście sernik sernikowi nie równy , mój jak już pewnie domyślacie się jest wersja zdrową i jak najbardziej wskazaną podczas odchudzania czy budowania tkanki mięsniowej.
Głównym składnikiem mojego sernika jest serek ziarnisty (cottage cheese). Ten magiczny ser wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Produkowany jest z mleka krowiego i zawiera duże ilości czystego białka które uwalnia się wolno a więc jak najbardziej może być spożywany przed snem.
Składniki na małą blaszkę 22cmx22cm = 8 porcji
Porcja 112kcal
450g sereka ziarnistego chudego
1 jajko
1 dojrzały banan
80g płatków owsianych lub mąki owsianej
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao odtłuszczonego
4 łyżeczki cukry trzcinowego
3 łyżki soku z cytryny
opckonalnie 3/4 szklanki jeżyn / jagód / malin
spray do pieczenia
Do wysokiego naczynia wrzucamy jajko, cukier i cukier waniliowy i ubijamy mikserem przez około 2 minuty. Do ubitego jajka wrzucamy banana i serek wiejski, całość blendujemy na niskich obrotach przez około 5-7 minut do powstania jednolitej masy. Masę serową przelewamy do miski, dodajemy sok z cytryn.
Nastepnie mielimy płatki owsiane i mięszamy je z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy płatki owsiane do masy serowej i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty.
Z powstałej masy odlewamy 1/3 do wysokiego naczynia i dodajemy do niej kakao, całość ubijamy do połączenia się składników.
Blaszkę 22cm x 22cm pokrywamy małą ilością sprayu do pieczenia. Najpierw wylewamy masę ciemną, na nią wykładamy owoce. Na owoce delikatnie wykładamy masę jasną.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 45-60 min, góra sernika powinna mieć kolor złotawy.
Czekamy aż wystygnie, kroimy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!!!


No comments:
Post a Comment