Thursday, 29 August 2013

Dynia - odkrycie pierwsze

Robiąc zakupy tygodniowe , kupiłam coś pod wpływem emocji... warzywo sezonowe, które normalnie jem w sałatkach a tym razem postanowiłam uczynić daniem głównym.
Z jednej małej dyni będą dwa obiady! A wiec dwa różne dania!


                                                 






Dynia, zawiera mało sody i soli, jest doskonałym sposobem na odchudzanie. Zapobiega zatrzymywaniu wody i zawiera dużo płynów. Działanie: ułatwia eliminację substancji szkodliwych, tłuszczów, jak również cellulitu. Jej wartość kaloryczna jest znikoma: 15 kcal/100 g. Dynia zapewnia uczucie sytości z zerową zawartością glikemii. Nie zawiera cukru, a więc nie zwiększa jego ilości we krwi, a w ten sposób zapobiega odkładaniu się kalorii.


 




Curry z dynią, kokosem i kurczakiem.




Przepis na 3 duże porcje (1 porcja 349 kcal)

Składniki:


300g piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę
60g czerwonej soczewicy 
1 średni ziemniak pokrojony w kostkę
1 średnia marchewka pokrojona w kostkę
1 szklanka upieczonej dyni 
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
1 szklanka różyczek kalafiora
1/3 szklanki kukurydzy w puszce
1/3 puszki mleka kokosowego (u mnie Light)
papryka chilli  posiekana, pestki usówamy
curry 
sól
gałka muszkatołowa
kminek mielony
wiórki kokosowe niesłodzone
olej w spray'u lub łyżeczka oleju




Dynię wkładamy do mikrofali na około 2 minuty, następnie obieramy ze skórki i kroimy w pół. Usówamy pestki, kroimy w kostke 2cmx2cm. Nagrzewamy piekarnik do 180C, wykładamy dynię na blaszkę pokrytą sprayem do gotowania. Posypujemy dynię gałką muszkatołową i pieczemy przez 20 minut. 
Filmik dla dociekliwych tutaj.


W między czasie gotujemy soczewicę, zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle około 15-20 minut).Odcedzić i przelać zimną wodą.

Na patelni teflonowej pokrytej sprayem do gotowania podsmażamy cebulkę, kiedy cebulka zeszkli się dodajemy 3 czubatę łyżeczki curry i 1/4 łyżeczki mielonego kminku, smażymy przez około 2-3 minuty mięszając. Nastepnie dorzucamy piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, podsmażamy z każdej strony. Kolejnym krokiem jest dodanie ugotowanej soczewicy. ziemniaka, marchewki, kukurydzy i kalafiora. Podsmażamy przez kolejne 3 minutki i całość zalewamy 1/3 puszki mleka kokosowego i 1,5 szklanki wody. 
Gotujemy  przez 20 minut. Nastepnie dokładamy pieczoną dynię, paprykę chilly, sól do smaku. Gotujemy przez kolejne 2-3 minutki. Posypujemy szczyptą wiórków kokosowych i gotowe.


Ja serwowałam z kaszą pęczak ale jak najbardziej bedzie cudnie smakowało z ryżem.


Smacznego!!!

























No comments:

Post a Comment