Thursday, 11 July 2013

Szybki obiad - Jambalaya

Dzisiaj na naszym stole zagościła Jambalaya. Brzmi egzotycznie i taka właśnie jest .

Jambalaya jest potrawą pochodzącą z Wysp Karaibskich , a dokładniej jest to kuchnia kreolska z Luizjany. Potrawa powstała prawdopodobnie w wyniku fuzji kuchni hiszpańskiej z elementami kuchni francuskiej ludności cajuńskiej oraz wpływów afrykańsko-indiańskich.

Ja nigdy nie byłam miłośniczką ryżu... ale Mindful Eating zmieniło wszystkie stare nawyki a więc ... LUBIĘ RYŻ i staram się by gościł w naszym rodzinnym menu przynajmniej 2 razy w tygodniu.
Oczywiście lubię potrawy które nie wymagają dużego nakładu czasu i jest jak najmniej sprzątania po procesie twórczego gotowania.

Do dzisiejszej Jambalaya użyłam brązowego ryżu długoziarnistego i kurczaka. Spora porcja to 342 kcal więc polecam!
Orginalny przepis zmodyfikowałam i zredukowałam kaloryczność.





                            Jambalaya


Składniki na 4 duze porcje lub 6 mniejszych:

1 szklanka ryżu brązowego
100 g krewetek tygrysich
mały kurczak okolo 600g - obrać ze skóry i pokroić na 8 części lub 4 nogi z kurczaka obrać ze skóry i przekroić na 2 części,
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka
1 średnia marchewka
1 puszka pomidorów 
450 ml bulionu warzywnego
3 kulki ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 papryczka chilly
1 łyżeczka imbiru
sól
pieprz
tabasco
natka pietruszki


Do miski wrzucić kurczaka i krewetki, suche przyprawy (imbir, słodka papryka, ziele angielskie, listek laurowy), posypać sporą szczyptą soli i pieprzu, dodać łyżeczkę tabasco . Całość wymięszać i wstawić do lodówki.
Następnie kroimy cebulę, cukinię, marchewkę i paprykę w dużą kostkę, siekamy czosnek i papryczkę chilly (jeżeli nie lubisz ostrych potraw usuń ziarenka).

Na  patelni teflonowej rozgrzewamy lyżeczke oleju kokosowego , nastepnie wykładamy kurczaka i podsmażamy z każdej strony. Kiedy kawałki kurczaka zarumienią się,wrzucamy wszystkie warzywa, `podsmażamy` przez okolo 2-3 minuty.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180C.
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ryż, wlewamy bulion i puszkę pomidorów, chilly i czosnek, podpieczonego kurczaka, warzywa i surowe krewetki. Całość mięszamy. 

Pieczemy w piekarniku przez około 45 minut (lub do czasu kiedy ryż jest miękki i cały sos został zaabsorbowany). Jeżeli ryż nadal nie jest miękki dodajemy wody.

Gotową potrawę posypujemy natką pietruszki na talerzu, smacznego!



No comments:

Post a Comment