Już połowa września za nami, dla mnie jeszcze 13 dni w spódnicy ;) i kilka dni brzuszkowego wyzwania do zrobienia.
Życie szkolne mojego dziecka bardzo mnie absorbuje a więc przepraszam, że nie było mnie już tu troszke, a w przeprosiny coś słodkiego i zdrowego i niskokalorycznego!
Chlebek bananowy z truskawkami i gorzką czekoladą
Przepis na 12 kawałków (1 porcja to 122 kcal).
Składniki:
2.5 szklanki płatków owsianych
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
0.25 łyżeczki soli
2 białka
3 dojrzałe średnie banany
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 opakowania cukru waniliowego
1 kubek rozgniecionych widelcemtruskawek.
4 kostki gorzkiej czekolady (np. Wedel 70%) - pokrojone w malutkie kawałeczki
Spray do pieczenia lub kilka kropli oleju do natłuszczenia formy
Nagrzewamy piekarnik do 180C.
Do wysokiego naczynia wrzucamy płatki owsiane i blendujemy do powstania tzw. mąki owsianej.
Przekładamy je do miski i mięszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą; odstawiamy.
Do drugiej miski wkładamy dojrzałe banany, cukier, cukier waniliowy i białka , całość ubijamy do powstania kremowej masy przez okolo 2-3 minutki.
Nastepnie wlewamy masę do mąki owsianej i mięszamy do połączenia się składników. Do powstałej masy delikatnie przekladamy truskawki i czekoladę, całość delikatnie mięszamy spatulą.
Blaszkę 20x20 cm pryskamy spreyem do gotowania lub natłuszczamy olejem. Wylewamy delikatnie ciasto.
Pieczemy przez50-55 minut, lub do momentu kiedy po naklóciu ciasta nożem jest on prawie `czysty`.
Ciasto powinno być wilgotne.
Studzimy przez 40 minut.
Ciasto jest świetną opcją na podwieczorek lub śniadenie.
SMACZNEGO!!!


No comments:
Post a Comment