Friday, 6 September 2013

Drugie śniadanie czyli Mamy pomysły na lunchbox.

Wrzesień, piękne złote liście, cudowne słonko i dzieciaczki wracają do szkoły i przedszkola.

O. rozpoczął szkołę, a więc rozpoczynają się moje pakowane drugie śniadania. Chcę, żeby były kolorowe, zdrowe i piękne.

Mój wspaniały czterolatek poprosił o pakowane drugie śniadania czyli lunch'e. Jak wiadomo jest dość wybredny a ja chcę, żeby pokochał szkołę i przerwę. Nie chcę żeby przerwa na lunch była stresująca ... bo akurat nie lubi tego co serwowane jest w szkolnej stołówce.
Więc mam kolejną misję, zdrowy lunchbox = śniadaniówka.





Każdego dnia postaram się żeby znalazł kilka przekąsek, a więc:

- część białkowa : porcja sera 30g i jogurt lub serek homogenizowany,
- kanapka lub tortilla lub pita z ekscytującym `nadzieniem`,
- warzywo (pokrojone w słupki np. marchewka, ogórek, papryka; lub pomidorki koktajlowe)
- owoc (świeże owoce lub suszone),
- grube paluszki bez soli (tzw. bread sticks) lub pieczywo ryżowe lub krakersy
- coś `słodkiego` (domowe babeczki, ciastka, kawałek ciasta, galaretka).

Dziś upiekłam niskokaloryczne babeczki brownie z podwójną czekoladą ... są cudne i łatwe do przygotowania.


                                              
                                                 Babeczki brownie z podwójną czekoladą


  


Przepis na 14 babeczek. 1 sztuka = 72kcal

Sładniki:

3/4 szklanki mąki owsianej lub pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 łyzki odtłuszczonego kakao
2 kostki gorzkiej czekolady do pieczenia (20g) startej na tarce
1/4 opakowania cukru waniliowego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki przecieru jabłkowego (najlepiej niesłodzonego)
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
3/4 łyzki roztopionego oleju kokosowego.

Nagrzewamy piekarnik do 180C.
Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki i mięszamy. Do wysokiego naczynia wlewamy wszystkie płynne składniki i miksujemy przez 2  minuty na niskich obrotach.
Wlewamy płynne składniki do suchych i delikatnie mięszamy spatulą lub łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Formę na babaeczki wykładamy papierowymi papitotami i wypełniamy je do połowy ciastem.
Odstawiamy na 5 minut, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do180C przez 18-20 minut (sprawdzamy wykałaczką czy są upieczone= wykałaczka jest `czysta`, jeżeli potrzebują dodatkowych kilku minut zostawiamy je w piekarniku).
Upieczone wykładamy na blaszkę  i czekamy do wystygnięcia.
Można udekorować lukrem i posypką (Mamy dbające o linie - UWAGA DODATKOWE KALORIE!)

Lukier:
Rozpuszczamy 2 kostki gorzkiej czekolady, dodajemy 2 kopiaste łyżki cukru pudru i łyżkę ciepłej wody. Mięszamy do uzyskania jednolitej masy. Uwaga: dekorujemy już chłodne babeczki!)

SMACZNEGO!!!


2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Lunchboxy lub też pudełka śniadaniowe https://duka.com/pl/akcesoria-kuchenne-i-barowe/przechowywanie-zywnosci/pojemniki-na-zywnosc-i-lunchboxy są bardzo praktycznymi dodatkami, które służą do przechowywania żywności podczas naszego pobytu poza domem. Pudełka są z reguły pojemne, co pozwala na przechowywanie większych ilości jedzenia. Dodatkowo wyposażenie lunchboxa w szczelne zamknięcie, ma wpływ na jakość oraz świeżość potraw po jego otworzeniu.

    ReplyDelete