Odkrycie `cudownego` smaku owsianki nastąpiło w momencie kiedy mój O. poprosił o owsiankę na śniadanie. Początkowo nie wiedziałam jak ją przygotować, żeby i mojego dziecka nie zrazić do niej .
I powiem Wam, że można przygotować cudną w smaku owsiankę!!! Trochę eksperymentów i mamusinej miłości i można !
W styczniu odkryłam dobroczynne działanie owsianki jako posiłku regeneracyjnego po wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ zawiera ona genialne aminokwasy. Od tej pory gości na moim stole minimum 5 razy w tygodniu.
A więc jedzmy owsianę !! Jest wspaniałym wyborem na śniadanie, kolacje czy jako posiłek regeneracyjny.
W celu urozmaicenia posików przygoitowuje dwie wersje na zimno i ciepło. Jedną i drugą serwuję ze swieżymi owocami i orzechami.
Owsianka na ciepło
Składniki :
45g płatków owsianych
3/4 szklanki wody
1/4 mleka (ja używam mleke kokosowego lub migdałowego)
1 łyżeczka cukru waniliowego lub łyżeczka miodu
1 łyżka wiórków kokosowych lub płatków migdałów
1 łyżka żurawiny lub rodzynek
* 2 kostki gorzkiej czekolady
świeże owoce (jabłko lub banan lub truskawki bądżcie kreatywni)
Metoda:
Do garnka wlewamy wode i mleko, dodajemy płatki owsiane , suszone owoce, łyżeczkę cukru waniliowego i płatki migdałów i gotujemy wolno 15-20 minut.
Przelewamy do miseczki , nakładamy owoce i gotowe!
*Jeżeli mamy ochote na czekoladową owsiankę do gorącego mleka wrzucamy 2 kostki gorzkiej czekolady.
Owsianka na zimno

Składniki:
45g płatków owsianych
125g jogurtu naturalnego
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka siemienia lnianego
1 garść migdałów
1 łyżka żurawiny lub rodzynek
świeże owoce
W pojemniku mięszamy jogurt, płatki owsiane, łyżkę siemienia lnianego, suszone owoce, garść migdałów i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano owsianke przekładamy do miseczki i serwujemy ze świeżymi owocami. Całość można polać łyżeczką miodu.

No comments:
Post a Comment