Saturday, 29 June 2013

Sobotni poranek i owsianka

Jeszcze rok temu owsianka kojarzyła mi się z papką którą serwowano mi w komunistycznym przedszkolu... bez koloru, bez smaku i bez możliwości wyboru czy chciałam czy nie chciałam musiałam zjeść ... Pewnie kilka osób zgodzi się ze mna... mało przyjemne wspomnienia.

Odkrycie `cudownego` smaku owsianki nastąpiło w momencie kiedy mój O. poprosił o owsiankę na śniadanie. Początkowo nie wiedziałam jak ją przygotować, żeby i mojego dziecka nie zrazić do niej .


I powiem Wam, że można przygotować cudną w smaku owsiankę!!! Trochę eksperymentów i mamusinej miłości i można !



W styczniu odkryłam dobroczynne działanie owsianki jako posiłku regeneracyjnego po wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ zawiera ona genialne aminokwasy. Od tej pory gości na moim stole minimum 5 razy w tygodniu.


A więc jedzmy owsianę !! Jest wspaniałym wyborem na śniadanie, kolacje czy jako posiłek regeneracyjny.

W celu urozmaicenia posików przygoitowuje dwie wersje na zimno i ciepło. Jedną i drugą serwuję ze swieżymi owocami i orzechami.






                                                              

                                                                  Owsianka na ciepło



Składniki :


45g płatków owsianych
3/4 szklanki wody
1/4 mleka (ja używam mleke kokosowego lub migdałowego)
1 łyżeczka cukru waniliowego lub łyżeczka miodu
1 łyżka wiórków kokosowych lub płatków migdałów
1 łyżka żurawiny lub rodzynek

* 2 kostki gorzkiej czekolady

świeże owoce (jabłko lub banan lub truskawki bądżcie kreatywni)


Metoda:

Do garnka wlewamy wode i mleko, dodajemy płatki owsiane , suszone owoce, łyżeczkę cukru waniliowego i płatki migdałów i gotujemy wolno 15-20 minut. 
Przelewamy do miseczki , nakładamy owoce i gotowe!

*Jeżeli mamy ochote na czekoladową owsiankę do gorącego mleka wrzucamy 2 kostki gorzkiej czekolady.





                                                                  Owsianka na zimno

                                      
                                           
Składniki:

45g płatków owsianych
125g jogurtu naturalnego
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka siemienia lnianego
1 garść migdałów
1 łyżka żurawiny lub rodzynek 

świeże owoce

W pojemniku mięszamy jogurt, płatki owsiane, łyżkę siemienia lnianego, suszone owoce, garść migdałów i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano owsianke przekładamy do miseczki i serwujemy ze świeżymi owocami. Całość można polać łyżeczką miodu.










No comments:

Post a Comment