Sunday, 14 July 2013

Niedzielne śniadanie - czyli kreatywne gotowanie

Piękna pogoda na południu Anglii a więc większość czasu spędzamy w parku wodnym, na plaży albo po prostu w ogrodzie.

Uwielbiam niedzielne śniadania, dziś było kreatywnie - Kokosowe Naleśniki.

Jak wiadomo owsianka jedzona kilka razy w tygodniu może sie po jakimś czasie znudzić. Aby urozmaicić smak tej wspaniałej potrawy możemy dodać suszone owoce, świeże owoce, kostkę gorzkiej czekolady, łyżeczkę miodu... możliwości jest wiele. W sklepach znajdziemy szeroką gamę zdrowych dodatków a w ten sposób nie tylko urozmaicimy posiłek pod wzgledem smakowym ale też odżywczym.
 Ja lubię owsianke na ciepło i na zimno... Płatki owsiane używam do robienia ciasteczek, batonów energetycznych, muffinków, placuszków i naleśników....


                                                  

                                                       Kokosowe naleśniki  (70kcal /sztuka)
  


Składniki na 5 nalesników (średnicy 10cm):

1 białko
100ml mleka (ja użyłam migdałowego ale wasze ulubione będzie dobre!)
40g płatków owsianych
40g świeżego kokosa  ( lub 40g wiórków kokosowych niesłodzonych)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
spray do pieczenia (np. Flora light) lub kilka kropel oleju

Na drobnej tarce zetrzeć kokosa.
Do wysokiego naczynia wlać mleko i białko , składniki połaczych blenderem lub ubijakiem. 
Do mleka i białka wrzucić płatki owsiane, kokosa i proszek do pieczenia - wszystkie składniki dokładnie wymięszać.

Pieczemy na patelni teflonowej.

Serwujemy z truskawkami, jagodami , serkiem wiejskim ...


Smacznego!







                                  




No comments:

Post a Comment